[O1] Odczyt błędów z VAGa - prośba o pomoc w interpretacji
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
[O1] Odczyt błędów z VAGa - prośba o pomoc w interpretacji
Witam
odczytałem z vaga poniższe błędy ale nie mogę znaleźć do nich opisów. Nie wiem co jest uszkodzone a co nie. Właściwie nie wiem co dalej z tym zrobić, czy coś naprawiać ?? Kontrolka "check engine" nie pali się - myślałem, że wszystko jest ok, a tu poniższe błędy:
Chassis Type: 1U - Skoda Octavia
Scan: 01,02,03,08,15,17,19,35,46,56
Address 01 ENGINE
Controller: 038 906 012 HA
Component: 1,9l R4 EDC 0000SG 4922
Coding: 00002
Shop #: WSC 31480
TMBJG41U842914533 SKZ7Z0D2402089
1 Fault Found:
18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-10 - - - Intermittent
Readiness: N/A
Address 03 ABS BRAKES
Controller: 1C0 907 379 L
Component: ABS FRONT MK60 0101
Coding: 0001025
1 Fault Found:
01314 - Engine Control Module
004 - No Signal/Communication - Intermittent
Skipping Address 15-Airbags
Address 17 INSTRUMENTS
Controller: 1U0 920 811 J
Component: KOMBI+WEGFAHRSP VDO V11
Coding: 17122
Shop #: WSC 41110
TMBJG41U842914533 SKZ7Z0D2402089
1 Fault Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-00 - Open or Short to B+
Address 19 CAN GATEWAY
Controller: 6N0 909 901
Component: Gateway K<->CAN 0001
Coding: 00006
No fault code found.
Proszę o pomoc
dziękuję z góry
Adacho74
-
...ten pierwszy informuje ze masz zapamietany blad w szafie(liczniku), prawdopodobnie nie da sie skasowac poki bedzie ten blad licznika.
Drugi to jakis byk ASR mowiacy w doslownym tlumaczeniu ze modul ABSu nie byl w stanie zredukowac momentu obrotowego auta- prawdopodobnie byl kiedys brak komunikacji, czesto spowodowane rozladowaniem akumulatora lub odlaczeniem akumulatora.( Skasuj i zobacz po jakims czasie czy znowu sie pojawil- nie przejmowal bym sie zbytnio).
Trzeci z licznika wskazuje na czujnik oleju (sprawdz okablowanie, korozje pinow), moze tez byc spowodowany zanikiem komunikacji w aucie,
Narazie bym wszystkie skasowal i odczekal z tydzien jezdzenia i znowu sprawdzil.
Komentarz
-
Dziękuję bardzo za pomoc
Wykasuję te błędy - tylko proszę mi tak łopatologicznie wytłumaczyć jak mam to zrobić.
Kupiłem niedawno viakenowski vag kkl, zainstalowałem vag-com 311.2 i nauczyłem się niewiele - mianowicie zrobić "autoscan". Proszę mi powiedzieć czy przycisk "clear results" w autoscanie powinien mi wykasować błędy - bo nie kasuje po powtórnym przeskanowaniu.
Proszę napisać mi ( i nie śmiać się ze mnie
) jak pozbyć się tych błędów za pomocą vaga.
dzięki bardzo
Adacho74
Komentarz
-
Vagcom
Select
17 Instruments
Fault codes (czy jakos tak)
Clear codes
Done
Vagcom
Select
03 ABS
Clear codes
Done
Vagcom
Select
01 Engine
Clear codes
Done
Wazne zebys najpierw skasowal blad w liczniku(17) dopiero puzniej w silniku(01)
Komentarz
-
-
Adacho74, nie gwarantuje ze zadziala, bo jezeli problem nadal istnieje to
pewnie nie daja sie skasowac lub po krotce powroca.
Komentarz
-
ok, rozumiem
ale najpierw i tak sprawdzę to wykasowaniem błędów czy to nie była jednorazowa sprawa
dzięki bardzo
Komentarz
-
Komentarz
-
jutro się okaże czy mam ten sam problem
)
dziwi mnie to że z automatu "autoscan" i potem "clear results" nie daje efektu. Błędy dalej są te same.
Widocznie kolejność kasowania wpływa na efekt końcowy.
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Jeżeli któryś z czujników jest uszkodzony to zanim go nie wymienisz to nie usuniesz go.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
a jeżeli jest uszkodzony czujnik oleju?? to czeka mnie serwis ?? czy sam poradzę sobie z wymianą ?? poszukam jutro na allegro czy ktoś nie sprzedaje czegoś takiego.
Komentarz
-
Oczywiście chodziło mi o usunięcie błędu ze sterownika przy użyciu Vaga
Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
Hmm na allegro nie ma czegoś takiego jak czujnik oleju
mam nadzieję, że to tylko okablowanie - piny są wadliwe
Komentarz
-
-
No tak też myślałem
Czyli jak dobrze zrozumiałem - wchodzę w kanał i szukam od spodu Czesi kabelków zlokalizowanych blisko miski olejowej i dalej szukam niestyczności lub przerwy w obwodzie ??
Komentarz
-
to "clear results" dotyczy chyba wyczyszczenia wyświetlonych wyników skanowania, a nie skasowania błędów ze sterownikówZamieszczone przez Adacho74dziwi mnie to że z automatu "autoscan" i potem "clear results" nie daje efektu. Błędy dalej są te same.Była: O1 1.6 MPI
Jest: O3 1.2 TSI
Komentarz
-
Kurcze możliwe to jest.
Czyli funkcja "autoscan" może słuzyć tylko do wyszukania błędów - ale nie usuwania ich.
Żeby usunąć błędy trzeba wchodzić w poszczególne moduły - zrobić scan i usunąć.
[ Dodano: Pią 21 Mar, 08 10:17 ]
No i odkryłem usterkę - wykazany błąd sensora oleju - okazało się, że miska olejowa została zmieniona przez poprzedniego właściciela (pewnie zarył nią) na jakąś inną bez sensora oliwy. Przewód sobie tak po prostu wisi i nie ma go gdzie podłączyć.
Moje pytanie: czy za pomocą vaga da rady wyłączyć coś (??) żeby komp nie pokazywał tego błędu ?? Wiąże to się też z mruganiem na żółto kontrolki oliwy.
[ Dodano: Pią 21 Mar, 08 10:26 ]
No i odkryłem usterkę - wykazany na vagu błąd sensora oleju - okazało się, że miska olejowa została zmieniona przez poprzedniego właściciela (pewnie zarył nią) na jakąś inną bez sensora oliwy. Przewód sobie tak po prostu wisi i nie ma go gdzie podłączyć.
Moje pytanie: czy za pomocą vaga da rady wyłączyć coś (??) żeby komp nie pokazywał tego błędu ?? Wiąże to się też z mruganiem na żółto kontrolki oliwy.
Komentarz
Komentarz